Unelmista totta: arktinen hiihtoretkikunta Huippuvuorilla

Retkeilyn suosio on Suomessa kasvanut viime vuosina huikeaa vauhtia. Useissa tutkimuksissa on selvitetty, että jo lyhytkin luonnossa vietetty aika kohentaa mielialaa ja virkistää. Tänä keväänä pääsen toteuttamaan oman pitkäaikaisen ulkoilma-unelmani arktisesta hiihtoretkikunnasta Huippuvuorilla.

Revontulet Lapin taivaalla

Aloitin luonnossa liikkumisen partiossa pienenä sudenpentuna 90-luvulla. Myöhemmin partiojohtajana pääsin näyttämään lapsille ja nuorille, mitä kaikkea ulkona voi tehdä. Nykyisin tavoitteenani on kuvien ja tarinoiden kautta innostaa ihmisiä lähtemään luontoon ja viihtymään ulkona erilaisissa olosuhteissa sekä ylittämään omia rajojaan.

Tuhansien järvien maassa voi talvella retkiluistella ja kesällä meloa

Lähimetsän poluilta Haltin huipulle

Ensimmäiset Lapin vaellukseni 2000-luvun puolivälissä suuntautuivat Haltille ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Lapin taika teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Olenkin joka vuosi palannut tuntureille – kesällä patikoimaan ja melomaan sekä talvella hiihtämään. Vuosien saatossa vaelluskokemukseni karttui ja vähitellen aloin haaveilla arktisesta retkikunnasta.

Kuusamossa kesäkuussa auringon noustessa, lämpötila -2 °C

Arktinen hiihtoretkikunta Huippuvuorilla

Tänä keväänä unelmani pitkästä hiihtovaelluksesta lumen ja jään keskellä arktisessa ihmemaassa toteutuu. Huippuvuoret on Norjalle kuuluva saariryhmä keskellä Jäämerta Grönlannin itäpuolella. Asukkaita ja jääkarhuja saarilla elää lähes yhtä paljon, noin 3000 kumpiakin. Arktiset sääolosuhteet edellyttävät retkikunnan kahdeksalta jäseneltä aiempaa kokemusta ääriolosuhteissa vaeltamisesta sekä vaativalle hiihtovaellukselle sopivia varusteita.

Huippuvuoret kartassa punaisella ympyröitynä. Kuva: www.google.fi/maps

Huhtikuussa vajaan kolmen viikon aikana hiihdämme noin 300 kilometriä ja olosuhteiden salliessa huiputamme saarten korkeimman vuoren Newtontoppenin (1713 metriä). Vaelluksen aikana pakkanen voi laskea alle -30 asteeseen, ahkiot painavat 65-85 kiloa ja yöt vietämme teltoissa. Oman lisänsä seikkailuun tuovat jääkarhut, jotka ovat todellinen uhka Huippuvuorilla. Niiden vuoksi mukana on koko ajan oltava ase ja leirissä on pidettävä yövartiota jääkarhualueella liikuttaessa. Jääkarhut ovat saarilla rauhoitettuja, eikä niitä saa ampua, ellei itse ole välittömässä hengenvaarassa.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät sekä lisääntyneenä jääkarhuvaarana että reittisuunnitelmaa tehdessä. Vielä muutama vuosi sitten vuonot pääsi ylittämään hiihtäen, mutta nykyisin niiden jäätymiseen ei uskalla luottaa. Tämän vuoksi reitin on kuljettava jäätiköitä pitkin.

Ruotsin Lapissa Abiskossa hiihtämässä suomalaisen arktisen retkeilyn grand old man Kari “Vaiska” Vainion johdolla

Valmistautuminen

Arktinen retkikunta vaatii tietenkin paljon suunnittelua. Ensimmäinen tapaaminen pidettiin puoli vuotta ennen lähtöä ja harjoitusvaellus Päijänteen kansallispuistossa toteutettiin tammikuussa pienessä pakkasessa. Ennen huhtikuun koitosta edessä on vielä vaellusruokien kuivausta, lukuisia kuntosalitreenejä ja renkaanvetoa sekä varustelistan viimeistelyä.

Harjoitusvaelluksella Päijänteen kansallispuistossa ylitettiin railoja

Lisää retkikunnan valmistautumisesta löytyy Instagramista: @suski.photography. Huhtikuussa retkikunnan etenemistä voi seurata reaaliajassa, kun bloggaamme satelliittiyhteyden välityksellä Huippuvuorilta joka päivä. Tule mukaan seuraamaan huikeaa matkaamme Huippuvuorilla!

Jos kiinnostuksesi arktisiin olosuhteisiin heräsi, käy tutustumassa Ankarat avotunturit -retkikuntiin: http://www.avotunturit.fi/

Kiitokset pääyhteistyökumppanilleni Haltille

Teksti ja kuvat: Susanna “Suski” Oksanen