BOKEH???

Mikä ihmeen bokeh? Joku ruokako? No ei!

Bokeh liittyy valokuvaamiseen. Tai no tavallaan kyllä video kuvaukseen myös. Sillä tarkoitetaan kuinka ”sumea” tausta on. Jos kuva on otettu isolla aukolla ja tausta on sumea ja siitä ei oikein ota selvää ja itse kuvattavan kohteen erottaa hyvin niin silloin kuvassa on ns. Hyvä bokeh. Bokeh liittyy siis suoraan syväteräväisyys alueeseen. Mitä lyhyempi terävyys alue niin sitä parempi bokeh on. Kun kuvaa isolla aukolla ja syväteräväisyys alue on pieni täytyy muistaa että kuvattavasta kohteestakin tulee paljon helpommin epätarkka. Ole siis tarkkana ja ota varmuuden vuoksi useampi kuva! Kyllä niistä yksi ainakin on silloin terävä.

Tässä Huomaa että laajakulma objektiivillakin saa BOKEHia aikaan.  Kohde on lähellä terävästi ja tausta kauempana sumeana.  Kuva on otettu 16mm polttovälillä ja asetuksia 1/160sek f/3.2 ISO1000 käyttäen.

Tässä Huomaa että laajakulma objektiivillakin saa BOKEHia aikaan.
Kohde on lähellä terävästi ja tausta kauempana sumeana.
Kuva on otettu 16mm polttovälillä ja asetuksia 1/160sek f/3.2 ISO1000 käyttäen.

Nyt kerronkin hieman bokehista ja siitä miten sitä voi hyödyntää. Jos haluaa hyvän bokehin niin siihen on muutamia sääntöjä. Objektiivissa täytyy olla hyvin valovoimaa eli F luku mahdollisimman pieni. Toinen asia on polttoväli. Jos sinulla ei ole niin valovoimaista objektiivia voit saada myös pitkällä polttovälillä ihan hyvää jälkeä aikaiseksi. Yksi tärkeimmistä säännöistä kuitenkin on että kuvattava kohde on mahdollisimman lähellä ja tausta mahdollisimman kaukana. (KS kuva alla) Bokehia ei tule jos kuvattava kohde ja tausta on samalla tasolla.

Havainne kuva siitä mitä tarkoitin. Eli bokeh on parempi kun ottaa kuvan kuten oikealla. eli kohde lähellä ja tausta kaukana. (En ole kovin hyvä piirtäjä)

Havainne kuva siitä mitä tarkoitin. Eli bokeh on parempi kun ottaa kuvan kuten oikealla. eli kohde lähellä ja tausta kaukana.
(En ole kovin hyvä piirtäjä)

Bokeh on oiva keino nostaa kuvattavaa kohdetta esille. Usein kiinteissä objektiiveissa on enemmän valovoimaa mitä zoom objektiiveissa joten niillä saa todella hyviä bokeh kuvia. Esim. Auringon laskussa saa oikein kivoja kuvia jos on erillinen kohde jota kuvata esim. kaveri. (Ks. Kuva alla)

Tässä huomaa miten kohde nousee paremmin esille ja tausta on sumea. polttoväli oli tässä 35mm ja aukko f1.4

Tässä huomaa miten tausta on hieman sumeampi kuin kohde. polttoväli oli tässä 35mm ja aukko f1.4. Jos kuvan olisi ottanut pitemmällä polttovälillä tai lähempää olisi tausta vieläkin sumeampi.

 

Tässä kuvassa on myös hyvin sumea tausta. kuvasta ei huomaa että kuva on otettu koiran häkistä. Sillä taustan verkko ei erotu.

Tässä kuvassa on myös hyvin sumea tausta eli hyvä bokeh. kuvasta ei huomaa että kuva on otettu koiran häkistä sillä taustan verkko ei erotu. Kuva on otettu 50mm f1.2

 

Otin muutamia esimerkki kuvia. Kuvissa olen käyttänyt kahta objektiivia, Canonin 70-200mm f2.8 (Polttovälillä 200mm) ja Canonin 50mm f1.2. Olen ottanut kuvat samalta korkeudelta ja samaan suuntaan jotta ne olisivat mahdollisimman vertailu kelpoisia. Linkistä kuva avautuu uuteen välilehteen jossa voit paremmin vertailla kuvia keskenään. (voi latautua hitaasti)

https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=5f5cc312-88b2-11e6-aace-0edaf8f81e27

img_3089-copy

https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=9d717154-88b0-11e6-aace-0edaf8f81e27

img_3088-1

Varsinkin kuvassa joka on otettu 50mm objektiivilla huomaa taustassa suuren eron. Telellä otetussa kuvassa ero ei ole niin suuri.

Nyt vain etsi kohde ja ala kuvaamaan isolla aukolla ja luo kunnon BOKEH!

Alla vielä muutamia bokeh kuvia

Myös kukkia voi käyttää harjoitellessa. kuva on otettu 35mm f1.4

Myös kukkia voi käyttää harjoitellessa. kuva on otettu 35mm f1.4

Kenen korvat? Kuvattu 50mm f1.2

Kenen korvat?
Kuvattu 50mm f1.2

Bokehia voi käyttää hyväksi myös villi eläimiä kuvatessa. Kuvattu 200mm f2.8

Bokehia voi käyttää hyväksi myös villi eläimiä kuvatessa. Kuvattu 200mm f2.8

Tässä kuvassa suo kukat toi todella kivan fiiliksen, aivan kuten lunta sataisi. Kuvattu 200mm f2.8

Tässä kuvassa suo kukat toi todella kivan fiiliksen, aivan kuin siellä olisi lunta.
Kuvattu 200mm f2.8

Ville Pääkkönen

Kuvaava extreme-lajien harrastaja. Lähimpänä sydäntä ovat kesäisin wake- ja kiteboarding ja talvella laskettelu ja niin ikään kiteboarding. Ville kuvaa urheilun lisäksi mielellään myös luontoa. Ville on kohtalaisen nuoresta iästään huolimatta tehnyt yhteistyötä useamman ulkomaalaisen tahon kanssa ja suuret, miljoonien seuraajien Instagram-sivut ovat jakaneet hänen kuviaan. Viimeisimpänä brittiläisen The Mirrorin tekemä juttu Villestä ja hänen karhukuvastaan. ”Hyvä kuva tai video on sellainen, että kun sitä katsoo, siitä saa hyvän fiiliksen! Esimerkiksi hyvä laskukuva on sellainen, että sen nähdessään haluaa itsekin heti lähteä laskemaan!”