Drone? Nelikopteri? Kuvauskopteri?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ilmakuvaus on tullut kaikkien saataville ja kuka tahansa voi saada silmät taivaalle.

Viime vuosina miehittämättömät ilma-alukset eli kuvauskopterit (tai miksi kukin sitä haluaa kutsua) ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti eikä loppua räjähdykselle näy. DJI taisi olla ensimmäisiä valmistajia joka toi valmiiksi kootun ns. Lentovalmiin kopterin markkinoille. Sitä ennen jos on halunnut lentää niin on kopterin osat pitänyt ostaa erikseen ympäri internettiä jonka jälkeen osat on pitänyt itse osata kasata ja koota kopteri. DJI:n suosituin kopteri sarja on Phantom, sarjan ensimmäinen kopteri julkaistiin 2013 tammikuussa. Ensimmäiset kopterit olivat pelkkiä koptereita. Niissä ei ollut integroitua kameraa saatika mitään mobiili sovellusta mistä näkee livekuvaa. Niihin piti erikseen ostaa GoPro jolle oli kopterissa kiinnikkeet ja gimbaali. DJI sen julkaisemisen jälkeen kehittänyt todella paljon koptereita ja viimeisimpänä Phantom sarjalaisena julkaistiin Phantom 4 maaliskuussa 2016. Siinä ei ole mitään muuta samaa kuin kopterin muoto. Integroitu 4K kamera, 5km kantama, huippunopeus about 50km/h ja paljon muuta kivaa jonka saa ostamalla phantom nelosen.

img_4341

Kopterit ovat olleet isoja vaikka ajan saatossa kuvanlaatu on kameroissa parantunut niin Phantom kopterit ovat pysyneet samankokoisina. Kuitenkin Gopro muutti käsityksen kun se julkaisi Karma kopterin. Se on todella pieni ja se sisältää myös kameran ja live view kuvan kopterista. GoPron julkaisun jälkeen ei mennyt viikkoakaan kun DJI vastasi GoPro:n Karmalle ja julkaisi myös pienen, kätevän, nopean ja hyvälaatuisen DJI Mavic kopterin. Mavicin kuvanlaatu ei kuitenkaan ihan yllä phantom 4 tasolle joten siinä joutuu punnitsemaan kumpi on tärkeämpää, kopterin koko vai kuvanlaatu. Odotan kyllä phantom 5 julkaisua sillä luulen kovasti että siitä kopterista tulee todella hyvän kokoinen ja kuvanlaatu on varmasti huippuluokkaa. Sillä kilpailu on kovaa.

Siinä oli vähän historiaa koptereista. Nyt kerron hieman kopterilla kuvaamisesta ja siitä mitä sä tartteet jos ja kun ostat ja kuvaat omalla kopterilla. Mutta ole huoleti se on helppoa ja hauskaa!

Kopteri kalusto. Kopteri, kauko-ohjain, laturi, muutamat vara-akut ja vara propellit.

Kopteri kalusto.
Kopteri, kauko-ohjain, laturi, muutamat vara-akut ja vara propellit.

Minulla itselläni on Phantom 3 Professional kopteri. Se kuvaa 4K videota ja ottaa ihan semi RAW kuvia. Eihän kuvilla tai videolla pärjää mitenkään Canonin 5D:lle mutta Canonia ei saa taivaalle. Kun ostaa DJI:n kopterin yleensä ne on kaikki lentovalmiita. Et tarvitse mitään muuta kuin älypuhelimen mihin saa DJI GO sovelluksen. Sen avulla puhelin toimii näyttönä joten tiedät kokoajan mitä kopteri näkee ja kuvaa. Mitä isompi näyttö puhelimessa on niin sen parempi, monet kuvaa myös tabletilla. Muita varusteita mitä on hyvä olla niin vara akkuja, varsinkin jos lähdet kuvaus reissulle jossa ei ole sähköä saatavilla. Yhdellä akulla lentää about 20min. Myös vara propellit on aina hyvä olla varulta mukana. Kirkkaille keleille on hyvä olla harmaasuodin jos videota kuvailee.

img_3225

Kun kopterin hankkii kannattaa aivan ensiksi suunnatta jonnekkin avoimelle alueelle missä ei ole puita, rakennuksia tai muita ihmisiä lähistöllä. Siellä on hyvä opetella lentämään ja siellä saa tuntumaa kopteriin. Kun kopteri on ns. Tatsissa niin sen jälkeen voi kuvailla vähän ahtaammista väleistä ja lähempää. Minä fiilistelen todella paljon sellaista kopteri kuvaa joka on kuvattu mahdollisimman läheltä. Olen nähnyt sellaisia shotteja lumilautailustakin että ei tiedä onko se kuvattu normi kameralla seurattuna vai kopterilla, kuitenkin loppu videosta kopteri nousee korkeammalle ja se on todella siistiä! Siihen pitäisi itsekin pyrkiä että voi kuvata niin hienosti! Myös wake pätkiä on kuvattu kopterilla. Katso alta muutama video jossa on käytetty kopteria.

 

Tämä Video on kuvattu Filippiineillä CWC wakeparkissa. Videossa on monia hyvä kopteri shotteja mutta kyllä tuo ihan ensimmäinen shotti on kaikista siistein!

Tämä on minun kuvaamani pätkä viime keväältä. Myös tässä on muutamia kopteri shotteja mutta ei ole vielä niin läheltä mitä edellisessä wake pätkässä.

Tässä on kooste minun harjoittelu videoista kun kopterin sain viime syksynä.

kun kopterin nostaa ilmaan ja kääntää kameran suoraan alas niin maailma muuttuu aika jännän näköiseksi. Tässä mökkitie.

kun kopterin nostaa ilmaan ja kääntää kameran suoraan alas niin maailma muuttuu aika jännän näköiseksi. Tässä mökkitie.

Löysin tämän lammen hiidenportin läheltä ja tulihan siitä aika hauska kuva suoraan yläpuolelta.

Löysin tämän lammen hiidenportin läheltä ja tulihan siitä aika hauska kuva suoraan yläpuolelta.

Kopteri ottaa todella pitkiä kuvia, kuvasuhde taitaa olla 16:9 ja kameraa ei voi kääntää joten pystykuvat ovat mahdottomia. Kuitenkin kun kopterin laittaa pysymään yhdessä kohtaa ja ottaa useamman kuvan niin myös "pystykuvat" onnistuu, kuten tässä.

Kopteri ottaa todella pitkiä kuvia, kuvasuhde taitaa olla 16:9 ja kameraa ei voi kääntää joten pystykuvat ovat mahdottomia.
Kuitenkin kun kopterin laittaa pysymään yhdessä kohtaa ja ottaa useamman kuvan niin myös ”pystykuvat” onnistuu, kuten tässä.

auringon laskut toimii aina, oli taivaalla tai maassa.

auringon laskut toimii aina, oli taivaalla tai maassa.

Nyt ei muuta kuin kopterin hankintaan sillä onhan se siistiä ja se tuo aivan uuden näkökulman still- ja videokuvaamiseen!

Ville Pääkkönen

Kuvaava extreme-lajien harrastaja. Lähimpänä sydäntä ovat kesäisin wake- ja kiteboarding ja talvella laskettelu ja niin ikään kiteboarding. Ville kuvaa urheilun lisäksi mielellään myös luontoa. Ville on kohtalaisen nuoresta iästään huolimatta tehnyt yhteistyötä useamman ulkomaalaisen tahon kanssa ja suuret, miljoonien seuraajien Instagram-sivut ovat jakaneet hänen kuviaan. Viimeisimpänä brittiläisen The Mirrorin tekemä juttu Villestä ja hänen karhukuvastaan. ”Hyvä kuva tai video on sellainen, että kun sitä katsoo, siitä saa hyvän fiiliksen! Esimerkiksi hyvä laskukuva on sellainen, että sen nähdessään haluaa itsekin heti lähteä laskemaan!”