Eskimon lumi on valokuvaajan valo

Eskimot havaitsevat ja puhuvat lumesta ja jäästä kymmenissä eri olomuodoissa. Suomalaiselta löytyy lumelle huomattavasti vähäisempi määrä nimityksiä. Päiväntasaajalla asustelevalle taas lumi on aina lunta sen eri olomuodoissaan. Näin ollen mitä enemmän lumen kanssa ollaan tekemisissä ja mitä enemmän se vaikuttaa elämään sitä enemmän siitä tiedetään ja osataan hyödyntää.

Valokuvaajalle taas valo on se raaka-aine mistä Grönlannissa napattu iglun kuvakin kennolle rakennetaan. Siksi valon kuten lumenkin eri ominaisuuksien tunteminen on tärkeää. Valon ominaisuudet ovat kuitenkin erittäin moninaiset ja niihin vaikuttavat useat eri seikat. Esimerkiksi valon lämpötila, pehmeys, tulokulma ja  intensiteetti.  Kaikki asioita, joihin tuskin tulee kiinnitettyä huomiota tai tietoisesti ajateltua ennenkuin kameraan tarttuu harrastus- tai työmielessä.

Ihmissilmä on kameroihin verrattuna mestari adaptoitumaan sekavaloon eli eri värilämpötiloihin. Kamerat taas eivät tälläisen kanssa hyvin pärjää. Silmä on myös mestari valottamaan aivoille lähtevän kuvan oikein valon ja varjon vaihdellessa. Varjokin kun siis on valoa se on vain valoa heikomalla intensiteetillä joka saa sen näyttämään pimeältä. Varjot taas lähes katoavat jos valonlähteen koko kasvaa. Esimerkiksi pilvi joka suodattaa osan intensiteetistä ja tekee valosta tasaista ja laajalta alueelta tulevaa.

Valoisampaa vuoden aikaa odotellessa!

-P