Näe valosi koko ajan – jatkuvat valonlähteet henkilökuvauksessa

Jatkuvat valonlähteet tarjoavat studiokuvauksessa hyvän vaihtoehdon perinteisille, välkkyville salamavaloille. Henkilökuvauksessa valot ja varjot mallin kasvoilla ovat koko ajan näkyvissä, mikä helpottaa varsinkin aloittelevan kuvaajan työtä.

Sain kutsun Tiina Puputin kurssipäivään, joka koostui LED- ja halogeenipohjaisten jatkuvien valonlähteiden käytöstä henkilökuvauksessa. Ajattelin jakaa päivän oppejani blogissa myös muille aiheesta kiinnostuneille. Samalla hämärässä studiotilassa testiin pääsi uuden Samsung S7 -älypuhelimeni kamera, jolla tämän blogauksen kaikki kuvat on otettu.

Tiina Puputti valojalustan takana ja mallina Viivi Paavilainen Audico Systemsin tiloissa Helsingissä.

Jatkuvan valon valonheittimiä saa tällä hetkellä eri värilämpötiloilla valmistajasta riippuen. Dedolightin vaihtoehdot ovat daylight (päivänvalo, 5600K) ja tungsten (keinovalo, 3200K). Lisäksi bicolor-malli mahdollistaa liukuvan muutoksen päivänvalosta keinovaloon (5600K <-> 3200K), mikä sopii erityisesti tv- ja videotuotannoille.

Kompaktin kokoinen ja kevyt Dedolight. Valonmuokkaajana ladonovet.

Jatkuvan valon paras puoli on se, että ruudulta näkee koko ajan, mitä lopulliseen kuvaan tulee. Kun käytössä on iso valonmuokkain ja valo on pehmeää, kuvattava voi helposti kääntää päätään ja liikkua.

Suuren oktan valo suuntautuu gridin lävitse hallitusti.

Kuumavaloilla saa myös luotua pistemäistä, kovaa valoa, jolloin mallin on oltava liikkumatta.

Demo, jossa kaikki valonlähteet tuottavat kovaa valoa.

Kuvaaminen kuumavaloilla vaatii kameran, joka kestää ISO-arvon nostamista melko suureksi eli arvoihin 1600-3200 tai enemmän. Perinteisillä välähtävillä studiosalamilla kohinaa on helppo välttää, koska silloin ISO-arvo pysyy pienenä.

Maskeeraaja Pihla Valli tarkistamassa mallin hiuksia.

Seuraava Tiinan ottama demokuva havainnollistaa valoa, jonka jatkuvilla valonlähteillä saa luotua. Kun oikeassa kuvaustilanteessa valo on jatkuvasti päällä, on helppo keskittyä mallin ilmeisiin ja persoonaan. Tässä demossa tosin keskityttiin tarkoituksella enemmän valon näkemiseen, sen rakentamiseen ja hallitun kontrastin luomiseen lopullisen muotokuvan tekemisen sijasta (:

Maskeeraus ja hiukset: Pihla Valli. Malli: Viivi Paavilainen. Kuva: Tiina Puputti.

Mikäli mielenkiintosi heräsi, tutustu lisää Dedoihin: http://www.audico.fi/tuotteet/valmistajat/dedolight

Ja lue lisää Tiina Puputin kursseista: http://www.tiinapuputti.com/

Teksti ja kuvat: Susanna ”Suski” Oksanen / Samsung S7 paitsi viimeinen Tiina Puputti / Canon EOS 5D mark IV + Canon 24-70mm f/2.8