Kuivaa itse retkiruokaa

Parasta retkelle tai vaellukselle lähtiessä on tietenkin ruokalistan suunnitteleminen! Itse kuivatuista aineksista saa valmistettua maukkaita aterioita, eikä rinkkaan tai ahkioon kerry turhaa lisäpainoa. Aterioihin saa myös enemmän vaihtelua kuin kaupan valmispusseilla.

Kolmen viikon Huippuvuorten retkikunnan ruokalistan suunnittelussa huomioon pitää ottaa, että ruoasta saa tarpeeksi energiaa. Sama pätee lyhyemmälläkin vaelluksella, joten näitä vinkkejä voivat hyödyntää kaikki luonnossa liikkujat, jotka haluavat itse kokeilla ruoan kuivaamista.

Tomaattimurskaa, kasvissosekeittoa, hernekeittoa ja peruna-juuressekoitusta kuivattuna

Kuivuri

Retkiruokien kuivaamiskokeilut voi aloittaa omassa uunissa:

1. Pilko kuivattavat kasvikset pieniksi tai kypsennä liha ensin pannulla.
2. Laita kuivattavat ainekset uuniin pellille tai ritilälle leivinpaperin päälle.
3. Säädä uunin lämpötila noin 50 asteeseen ja laita kiertoilma päälle, jos on.
4. Jätä luukku 2-3 cm auki esimerkiksi laittamalla lusikka luukun väliin.
5. Anna kuivua noin vuorokausi.
6. Laita kuivatut ainekset ilmatiiviisiin pusseihin ja säilytä pimeässä.

Kätevä ja halpa vaihtoehto uunissa kuivaamiselle on kuivuri. Alkuun pääsee jo muutaman kympin maksavalla hedelmä- ja sienikuivurilla. Nimestä huolimatta olen kuivannut sellaisella myös lihaa. Näissäkin ritilän päälle voi leikata sopivan palasen leivinpaperista. Valmista tulee yleensä noin 12-18 tunnissa.

Kuivurissa ylimmän ja alimman levyn paikkoja kannattaa puolessa välissä vaihtaa

Vain mielikuvitus rajana

Kuivuriin voi laittaa lähes mitä tahansa! Jos kuitenkin haluaa kuivata järkeviä aterioita, kannattaa aloittaa näistä:

Hernekeitto. Levitä suoraan purkista hernekeitto ohueksi levyksi leivinpaperille ja laita kuivumaan. Keitto menee todella pieneen tilaan ja valmistuu retkellä nopeasti. Sekaan voi kuivata lisäproteiiniksi jauhelihaa tai kinkkua. Kasvisvaihtoehtoon sopii hyvin vaikka härkäpapurouhe. Lihaa kuivatessa kannattaa suosia vähärasvaisia vaihtoehtoja, jotta kuivattu tuote säilyy mahdollisimman hyvin. Rasva alkaa pilaantua kuivaamisesta huolimatta.

Kasvissosekeitto. Valitse haluamasi kasvikset ja valmista niistä kasvissosekeitto tai osta kaupasta valmiina. Tee kuten edellä.

Tomaattimurska. Levitä suoraan purkista leivinpaperille. Kuivatun tomaattimurskan voi sekoittaa retkellä vaikkapa pastan sekaan.

Keittoainekset. Pakastepusseissa myydään valmiiksi pilkottuja peruna-juuressekoituksia, jolloin säästyt pilkkomiselta ja esikeittämiseltä. Kaada pussista suoraan leivinpaperille ja laita kuivuriin. Proteiiniksi voi valita kuivattua jauhelihaa, kanaa, nakkeja, poronkäristystä, …

Keittoainekset palautuvat lounastermarissa kiehuvassa vedessä parissa tunnissa

Kuivattuja lounaskeittoja

Itse olen innostunut erilaisista kuivatuista lounaskeitoista, jotka valmistuvat itsekseen ruokatermarissa. Aamulla riittää veden kiehauttaminen ja valmiiksi kuivattujen ainesten kaataminen termariin. Neljän tunnin kuluttua valmiina on höyryävä ja herkullinen lounas, jonka voi nauttia suoraan termarista.

Kuivattua hernekeittoa ruokatermariin

Herkullisia retkiä kaikille! Teksti ja kuvat: Susanna “Suski” Oksanen

PS. Niille, jotka kaipaavat todellista gourmeeta myös metsässä, lisää vinkkejä löytyy Bonfire Appétit -retkiruokablogista: http://www.bonfireappetit.fi/