Lumix DMC LX-15

Neljänteen päätehtävään saimme käyttöömme Panasonic Lumix DMC LX-15 kompaktikamerat.

Tehtävänähän siis oli kuvata eläinpotretti vastavaloon, Konsta Punkan opeilla. Lopputulokset olette jo nähneet, mutta tässä hieman fiiliksiä itse kamerasta.

Yleisfiilis ja kokemuksia

Itse kuvaan suurimman osan kuvistani isommalla järkkärillä, joten jo pelkkä Lumixin pieni fyysinen koko aiheutti hieman totuttelua. Napit ovat pienet ja kun pitkään on kuvannut eri merkin isommalla kameralla, oli käyttöliittymässä niin sanotusti vähän hakemista. Toinen asia mikä minulle aiheutti harmaita hiuksia oli kameran kosketusnäyttö. Ei sen takia etteikö se olisi toiminut hyvin, vaan koska se toimi välillä turhankin hyvin. Eläimiä kuvatessa pidän kameran mielellään valmiiksi päällä nopeita tilanteita varten. Olin kuitenkin monesti onnistunut taskussa sotkemaan kameran asetukset, tai kytkemään jonkin valikon päälle, kosketusnäyttöä tahattomasti räpeltäessäni. Tämähän tietenkään ei aiheita sillon ongelmia, kun kameran sammuttaa asianmukaisesti ennen taskuun laittoa.

Kokonsa puolesta Lumix onkin mitä mainioin kamera reissukäyttöön ja kulkee kivuttomasti mukana niissäkin tilanteissa, kun järkkärin jättää mieluummin kotiin. Etsintä ei kamerasta löydy ja sen puute vaikeutti ainakin omaa työskentelyäni, pelkällä takanäytöllä kuvan sommittelu on ainakin itselleni joissain tilanteissa kovin haastavaa. Tosin näyttö on kääntyvä ja helpottaa täten hieman erikoisempienkin kuvakulmien hakemista.

Näinkin pieneksi kameraksi Lumix kätkee sisälleen aika vaikuttavat tekniset ominaisuudet. Objektiivin laajan pään f 1.4 valovoima riittää hämäremmissäkin olosuhteissa ja kameran suuri kenno kestää kohtalaisen hyvin myös herkkyden nostoa. 10 kuvaa/s on riittävä sarjakuvausnopeus lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen, mutta Lumixin 4k-burst tila antaa kuvata jopa 30 kuvaa/s. Tässä tilassa tosin kuvan laatu tippuu jpg- muotoon.

Kamerasta löytyy myös sisäinen wifi, jonka kautta kameraa voi hallita ja kuvia ladata vaikka suoraan puhelimeen Panasonicin oman Image app:in kautta. Tätä ominaisuutta kokeilin vain kerran. Vein kameran ketunpesälle ja yhdistin wifi:n kautta puhelimeeni, siinä toivossa että olisin voinut käyttää puhelintani kaukolaukaisimena. Harmikseni kuitenkin wifi:n  kantama oli sen verran heikko, että jouduin tyytymään vain katselemaan kun ketunpoikaset palloilivat Lumixin vieressä. Oiva ominaisuus silti muuhun käyttöön, plussat siitä.

 

Plussat

+koko

+kuvanlaatu

+optiikka

+helppokäyttöisyys

Miinukset

-akun kesto

-tarkennus

 

Arvostelu 1-5

  • Käytettävyys ja tuntuma: 3, valikot helppokäyttöisiä, mutta pienet näppäimet ja joidenkin näppäinten sijoittelu aiheutti hieman päänvaivaa. Kaikki säätimet on  tosin kustomoitavissa, joten pidemmällä käytöllä kamerasta saa varmasti enemmän irti.
  • Kuvanlaatu: 4, pikku Lumixin suuri kenno ja loistava optiikka tuottaa hienoa jälkeä.
  • Hämäräkuvaus: 4, kennon herkkyydessä on säätövaraa yllin kyllin ja kun optiikasta irtoaa valoa f 1.4 verran laajassa päässä, onnistuu kuvaaminen hämärämmässäkin.
  • Liikkuvan kohteen kuvaus: 3, nopeus riittää hyvin, 4k-burstilla jopa överi, mutta tarkennus jättää toivomisen varaa.
  • Helppokäyttöisyys ja ominaisuuksien haltuunotto: 4, valikot selkeitä, hetken kaivelulla toivottavat asiat löytyvät ilman ohjekirjan selaustakin. Painikkeiden sijoittelu, koko ja kosketusnäyttö hieman vaativat enemmän perehtymistä.
  • Yhteensopivuus, aplikaatiot, tiedonsiirto: 4, wifi:stä iso plussa ja Panasonicin image appi tuntui olevan ihan toimiva.

Yleisarvosana: 4

Hyvää kesää kaikille!

Mikko @malminenmikko