Missä mä oon ja miten mä tähän päädyin?!

Minulta kysellään usein vinkkejä siihen miten valokuvauksessa kehittyy, ja miten tullaan ”hyväksi valokuvaajaksi” Valokuvaus on mielestäni loppumaton polku, oppiminen ei yksinkertaisesti ehdy koskaan!  Parempi kysymys olisikin että miten tulen paremmaksi valokuvaajaksi?

Olen itse kuvannut jo noin 10 vuotta, ja olen aloittanut hyvin nuorena joten olen tavallaan kasvanut valokuvieni kanssa käsi kädessä. Alussa kehitys oli nopeaa ja opin jotakin uutta joka kerta kun otin kameran käteeni!  Kehityksen näki heti kuvanoton jälkeen, ja se motivoi jatkamaan. Olen myöskin monta kertaa meinannut heittää kameran ikkunasta ulos kun en ole ollut tyytyväinen kuviini, mutta en ole luovuttanut, ja sen ansiosta saanut taas onnistumisen tunteita!

Haluankin nyt kertoa teille että ei ole yhtä tapaa oppia valokuvausta, mutta itse kuvaaminen on kaikista tärkeintä! Kuvaa, kuvaa, kuvaa!

Muista myös jakaa kuviasi maailmalle, sillä mikään ei ole palkitsevampaa ja motivoi jatkamaan kuin se että joku liikuttuu kuvastasi! Olen itse näiden vuosien aikana saanut useita viestejä siitä miten jokin kuva on koskettanut syvältä. Tällainen viesti edes yhdeltä ihmiseltä saa jatkamaan vielä vuosienkin jälkeen ja saalistamaan tunteita valokuviksi.

Tullaksesi paremmaksi selaa muiden ottamia kuvia, ja mieti mistä tykkäät niissä!

Muista myös verkostautua muiden valokuvaajien kanssa, sillä itse olen huomannut inspiroituvani todella paljon yksinkertaisesti siitä että pääsen keskustelemaan valokuvauksesta! Valokuvaaminen on sitäpaitsi paljon hauskempaa porukassa! Myös assaroiminen muille valokuvaajille on kultaakin kalliimpaa, ja itse olen saanut suuren osan opeistani harjoitteluissa.

Youtube on myöskin täynnä opetusvideoita, ja netti on pullollaan valokuvakseen keskittyneitä sivuja! Tässä vain muutama mainitakseni:

https://valovuoto.fi/

https://www.slrlounge.com/

https://www.creativelive.com/

https://fstoppers.com/

 

Valokuvauksessa on tärkeää muistaa että kenenkään kuvat eivät ole samanlaisia. Voit toki hakea inspiraatiota muiden kuvista, mutta tee kuvasi kuitenkin juuri sellaisiksi kuin ne sinusta näyttävät hyvältä! Erottuvuus on tärkeä avainsana tässä! Älä siis todellakaan lannistu jos kuvasi eivät näytä samalta kuin jonkun muun!

Valokuvaaja ei ole koskaan valmis, aina on uutta opittavaa ja paranneltavaa.  Vaikka olenkin kuvannut jo pitkään, ei valokuvaus ammattina aina ollut itsestäänselvyys. Peruskoulun jälkeen kävin lukion koska ajattelin että valokuvaaminen on aivan liian epävakaa ammatti. Kai mussa jonkinlaista hullun vikaa on kun loppujen lopuksi tämän alan valitsin, mutta päivääkään en vaihtaisi pois! Päästyäni opiskelemaan valokuvausta Stadin ammattiopistoon tuli aika selväksi että tämä on se juttu mitä haluan tehdä. Vaikka kalenteri onkin ollut melko täynnä asiakaskuvauksista ja vapaa-aika nyt syksyllä varsinkin melko rajallista, ei into kuvaamista kohtaan ole laantunut. Mahtava verkosto ympärilläni ja omat pienet projektit kaiken muun välissä on se mikä saa minut jatkamaan: Jokainen uusi ihminen on mahdollisuus oppia jotakin, ja jokainen kuvaus mahdollisuus tulla paremmaksi kuvaajaksi.

 

Tähän loppuun pieneksi todisteeksi kehittymisestä on valokuviani vuosien varrelta, vanhimmat kuvat ovat vuodelta 2007 ja lopussa on kontrastiksi muutama uudempi kuva 🙂

 

Vimpan tehtävän äänestys on nyt auki joten siirryppäs kuvien jälkeen pääsivulle äänestämään! Äänestäneiden kesken arvotaan jälleen lahjakortti Rajala Pro shopiin!

Varsinkin näin syksyllä kun valo alkaa hiipumaan, älä lannistu vaan nappaa kamera kouraan ja mene vaikkapa viikonlopun kunniaksi luontoon kuvaamaan! 

Mukavaa viikonloppua kaikille!

-Astrid

Astrid Mannerkoski Photography