Persona

Sulje silmäsi ja hengitä syvään. Rentoudu hetki ja puhalla kaikki jännitys ulos.  Mieti juuri tätä hetkeä. Kuka sinä olet?

Nykypäivänä otamme erilaisia rooleja, niin työelämässä, vapaa-ajalla, kuin sosiaalisessa mediassa.

Käytämme todella paljon aikaa siihen millaisena muut meidät näkevät, mitä he ajattelevat ja minkälaisen kuvan annamme itsestämme ulkopuolelle. Ihailemme erilaisia julkisuuden persoonia, kuitenkaan koskaan näkemättä heidän todellista minäänsä. Arvostelemme ja arvotamme ihmisiä heidän rooliensa perusteella, emmekä heidän todellisen minäkuvansa.

Käsite persona juontaa juurensa latinasta, jossa se viittaa teatterinaamioon. Se on sosiaalinen kasvo, jonka henkilö näyttää ulkopuoliselle maailmalle. Naamio toisaalta peilaa ja keskustelee ympäristönsä kanssa, mutta samaan aikaan kätkee todellisen minän sisäänsä.

Sosiaalinen media pursuaa mitä hienompia naamiota, yltäkylläistä elämää, upeita elämäntarinoita, ahkeria uranaisia ja -miehiä, virheettömiä vartaloita, hyvin käyttäytyviä lapsia.. Täydellisiä hetkiä elämästä.

Peilaamme itseämme omiin vanhempiimme, ystäviin ja ihmisiin joita ihailemme.

Unelmoimme toisten ihmisten unelmia ja elämme muiden elämää.

Mutta kuinka usein käytämme aikaa siihen, että miettisimme millaisina itse itsemme näemme?

Elämme erilaisissa rooleissa koko elämämme, usein piilottaen todellisen minän syvälle sisällämme. Emme halua muiden näkevän koko totuutta itsestämme ja useimmiten emme ole sitä itsekään valmiita kohtaamaan. Olemmeko naamioidemme takana tulleet sokeiksi itsellemme?

On helpompi kätkeytyä maskin taakse ja pysyä roolissa, kuin olla rehellisesti juuri sitä mitä on. Naamion taakse on helppo piilottaa omat heikkoutensa ja epävarmuutensa, mutta samalla sinne tulee helposti myös piilotettua todelliset vahvuutensa ja unelmansa.

Jos kaiken ylimääräisen riisuu pois, niin mitä silloin jää jäljelle? Kun unohdetaan ammatit, harrastukset, saavutukset, omaisuus, ystävät ja ihmissuhteet, niin keitä me silloin olemme?

Sitä kannattaa aina silloin tällöin miettiä.

Uskalla elää ja olla oma itsesi. Elämä kantaa kyllä.

Olemme paljon enemmän kuin vain kokemusten ja muistojemme summa.