Rajala Ambassador 2017 – the game is on!

Olin todella innoissani kuultuani, että minut on valittu mukaan Rajala Ambassador -kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen. Odotin malttamattomana kilpailun käynnistymistä.

Kun lauantai 14.1. koitti, tapasimme muut kilpailijat Rajala Pro Shopin tiloissa Helsingissä. Kuuntelimme mentoreina toimivien Natalia Tolmatsovan sekä Petri Mastin luennot ja saimme ensimmäisen tehtävän. Tulokset näette tässä.

Studiopotretti

Idea omakuvaan tuli nopeasti. Halusin haastaa itseni ja tehdä jotain, mitä en ole aikaisemmin tehnyt. Päätin kuvata kaksoisvalotuksen yhdistämällä studiopotrettiin kuvan männyn oksista.

Ajaessani kotiin boot campiltä Tampereen moottoritielle laskeutui yllättäen huikea sumu. Tiesin, että nyt olisi hyvä hetki yrittää saada haluamani valotus männyn oksista. Ajoin heti ensimmäisestä liittymästä ylös, suuntasin lähimmälle metsätielle ja aloitin kuvaamisen. Parissa minuutissa ennen sinisen hetken loppumista kamera oli jalustalla, ja ensimmäiset kuvat puiden latvoista usvan seassa muistikortilla.

Studiokuvan kuvasin 45-45-45 -ohjeen mukaisesti käyttäen päävalona isoa softboksia, johon oli kiinnitetty gridi, korko- ja hiusvalona strippiä ja taustavalona zoom spottia. Lopulta yhdistin kuvat Photoshopissa.

Tehtaan varjoissa

Finlaysonin vanhalla tehtaalla Tampereella on yksi valojen ja varjojen kuvaamisen kannalta erinomainen paikka: höyrykonemuseo. Siellä on edelleen alkuperäisellä paikallaan Sveitsissä 1899 valmistettu Sulzer-höyrykone, jonka vauhtipyörän halkaisija on jättimäiset 8,1 metriä. Mistään makrokuvasta ei siis ole kyse. Käytin valojen ja varjojen luomiseen vallitsevan valon lisäksi yhtä akkusalamaa.

Retkeilijän jälki luonnossa

Suomen täyttäessä 100 vuotta juhlitaan myös luontoa. Luonnon päivät 2017 -kampanja kannustaa ihmisiä liikkumaan ulkona. Siksi halusin luontokuvaan mukaan myös ihmisen jäljen. Niinpä kuvasin pitkällä valotusajalla vaeltajan jalkoihin kiinnitettyjen otsalamppujen muodostamaa valojälkeä jäältä metsän siimekseen.

Oikean valotuksen ja kuvakulman etsimisessä meni hetki, joten pakkasen kiristyessä olin hyvin tyytyväinen mukana olleista toppavaatteista ja makuualustasta. Makasin jäällä ND-suotimella varustetun kamerani takana, kun avustaja loikki auringon laskiessa kalliolla. Kuvauspaikkana oli Lempäälässä sijaitseva Kirskaanniemi, joka on erittäin suosittu ulkoilukohde. Itsekin olen useamman yön nukkunut siellä laavulla. Suosittelen.

Näillä kolmella kuvalla starttaan osallistumiseni tässä kilpailussa (:

Kuvauksissa käyttämäni kalusto: Canon EOS 7D mark II, Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM II, Canon EF 135mm f/2L USM, Elinchrom BRX 500 ja erilaisia valonmuokkaimia (softbox, grid, zoom spot, strip), Godox Witstro AD360
Kuvien käsittely: Lightroom ja Photoshop CC