Revontulikuvauksen A-B-C

Revontulia voi nähdä koko Suomen alueella. Katseet siis taivalle!

Sain niin paljon positiivista palautetta edellisestä tähtikuvauksen A-B-C blogikirjoituksesta, niin ajattelin jatkaa vinkkien jakamista. Tällä kertaa vuorossa revontulet! Revontulien kuvaaminen kuuluu aikalailla samaan sarjaan tähtikuvaamisen kanssa. Kumpiakin kuvataan yöllä pimeän aikaan ja aina parempi mitä pimeämpää on.

Revontulien kanssa pätee monet samat säännöt mitä tähtienkin kanssa. Jos et ole lukenut aikaisempaa blogia tähtikuvauksesta lue se ensin tästä: http://www.rajalacamera.fi/ambassador/tahtikuvauksen-a-b-c/  Eli pitää olla selkeä yö ja kannattaa suunnata mahdollisimman kauas kaupunkien ja kylien valosaasteesta. Huomioi että myös kuu tuo paljon valo”saastetta”. Revontulia ei ole läheskään joka yö kuten tähtiä. Mitä aktiivisempi aurinko on niin sitä todennäköisemmin revontulia näkyy. Useimmiten revontulet näkyy sen paremmin mitä pohjoisemmassa on. Kuitenkin viime vuosina on ollut niin kovia aurinkomyrskyjä, että revontulet ovat näkyneet todella hyvin Etelä-Suomea myöten. (Jos haluaa tietää enemmän siitä miten revontulet syntyy niin kannattaa googlata. Minä keskityn vain niiden kuvaamiseen)

 

Tänä yönä revontulet näkyivät todella hyvin. Kuvan speksit: 20sek, f/2.8, ISO 1000

Tänä yönä revontulet näkyivät todella hyvin.
Kuvan speksit:
20sek, f/2.8, ISO 1000

Netistä löytyy useita eri sivustoja jotka ennustavat revontulia ja näyttävät kartalta, että miten etelässä revontulia voi näkyä. Itse käytän eniten www.aurora.fmi.fi osoitetta. Sieltä löytyy magneettinen aktiivisuus ennuste, josta saa aika helposti perus kaduntallaajakin selvää. Sieltä löytyy myös opas miten sitä luetaan, mutta voin antaa muutaman vinkin tässäkin (ks. Kuva alhaalla)

Tämmöisestä taulukosta näkee kannattaako lähteä revontuli jahtiin.

Tämmöisestä taulukosta näkee kannattaako lähteä revontulijahtiin.

Kun revontulia on ennustettu näkyvän, kannattaa valita kuvauspaikka josta näkee pitkälle ja mieluiten pohjois taivaalle. Vaarat, vesistöjen rannat ja muut aukeat alueet käy siihen oikein hyvin. Ja talvella tietysti järven jää on hyvä kun sieltä näkee joka suuntaan.

Nyt kun olet saapunut oikein hyvään kuvauspaikkaan ja revontulet alkavat loistaa, niin pitäisi osata ottaa niitä kuvia. Kuten tähtien kanssa niin myös tässäkin: muista JALUSTA! Jalusta on hyvä kaveri. Objektiivi kannattaa olla myös revontulia kuvatessa mahdollisimman laaja. Kameraan pätee samat säännöt kuin tähtikuvauksessa eli manuaali asetukset. Kuten myös manuaali tarkennus. Yleensä kun tähdet saa tarkaksi kuvissa niin myös revontulet ovat todella tarkkoja. Valotusaika, aukko ja ISO arvo riippuu aivan siitä kuinka kirkkaasti revontulet näkyvät. Myös se vaikuttaa että miten nopeasti revontulet liikkuu. Jos revontulet näkyvät todella himmeästi ja eivät liiku, niin laita vain samat asetukset kuin tähtiä kuvatessa niin kuvassa ne revontulet näkyy paljon selkeämmin kuin paljaalla silmällä. Muutaman kerran minullekin on käynyt niin, että olen ollut tähtiä kuvaamassa ja sitten kuvasta vasta huomannut että siellähän on myös revontulet, joten ole tarkkana! Sitten jos revontulet ovat todella kirkkaat ja liikkuvat nopeasti, niin kannattaa säätää valotusaikaa vain lyhyemmäksi. Jos sinulla on pitkä valotusaika ja nopeasti liikkuvat reposet niin sinä saat vain suttuisen kuvan josta kukaan ei tiedä mitä siinä tapahtuu. Revontulet maalaavat taivaan todella nopeasti epäselväksi jos ne ovat voimakkaita ja nopeita. Tästä voidaan todeta että kummassakin tapauksessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Mitä himmeämmät revontulet ovat niin sen paremmin kuvaan saa vielä tähdet näkyviin, toisaalta taas voimakkaat revontulet ovat myös mahtavan näköisiä kuvissa vaikka tähtiä ei näkyisikään. (tietysti kuvia yhdistelemällä saa vaikka mitä tehtyä mutta itse sitä vähemmän harrastan.)

Laitetaan tännekin muutama esimerkki kuva ja jos kysyttävää heräsi niin laittele viestiä vaikka Facebookissa 🙂

https://www.facebook.com/villepaakkonenphotography/

https://www.instagram.com/villepaakkonen/

 

Tämä on ottettu Juoluaattona 2014. Revontulet olivat aika himmeät ja valosaastetta oli todella paljon. Vuokatin päällä olevasta usvasta huomaa miten se on "palanut puhki" joten ei voinut oikein ottaa enää pidemmällä valotusajalla ja näin ollen revontulia ei saanut paremmin näkyviin. Kuvan speksit: 25sek, f/3.5, ISO 800

Tämä on ottettu Juoluaattona 2014.
Revontulet olivat aika himmeät ja valosaastetta oli todella paljon.
Vuokatin päällä olevasta usvasta huomaa miten se on ”palanut puhki” joten ei voinut oikein ottaa enää pidemmällä valotusajalla ja näin ollen revontulia ei saanut paremmin näkyviin.
Kuvan speksit:
16mm, 25sek, f/3.5, ISO 800

 

Elämäni ensimmäinen revontuli kuva. Revontulet näkyi todella haaleasti joten otin kuvan pitkällä valotusajalla ja sain tähdetkin hyvin näkyviin. Silloin kokeilin eri valotusaikoja ja tämän kuvan speksit onkin: 16mm, 79sek, f2.8 Jos kuvaa zoomaa niin huomaa miten tähdet jo piirtää viivaa. Jos ottaisin kyseisen kuvan nyt niin valotusaika olisi paljon lyhyempi. Mutta kaikkea kannattaa kokeilla.

Elämäni ensimmäinen revontuli kuva. Revontulet näkyi todella haaleasti joten otin kuvan pitkällä valotusajalla ja sain tähdetkin hyvin näkyviin.
Silloin kokeilin eri valotusaikoja ja tämän kuvan speksit onkin:
16mm, 79sek, f2.8
Jos kuvaa zoomaa niin huomaa miten tähdet jo piirtää viivaa. Jos ottaisin kyseisen kuvan nyt niin valotusaika olisi paljon lyhyempi. Mutta kaikkea kannattaa kokeilla.

 

Ville Pääkkönen

Kuvaava extreme-lajien harrastaja. Lähimpänä sydäntä ovat kesäisin wake- ja kiteboarding ja talvella laskettelu ja niin ikään kiteboarding. Ville kuvaa urheilun lisäksi mielellään myös luontoa. Ville on kohtalaisen nuoresta iästään huolimatta tehnyt yhteistyötä useamman ulkomaalaisen tahon kanssa ja suuret, miljoonien seuraajien Instagram-sivut ovat jakaneet hänen kuviaan. Viimeisimpänä brittiläisen The Mirrorin tekemä juttu Villestä ja hänen karhukuvastaan. ”Hyvä kuva tai video on sellainen, että kun sitä katsoo, siitä saa hyvän fiiliksen! Esimerkiksi hyvä laskukuva on sellainen, että sen nähdessään haluaa itsekin heti lähteä laskemaan!”