Tähtikuvauksen A-B-C

Tässä olen jonkin verran tähtiä kuvaillut ja nyt ajattelin jakaa muutaman vinkin siihen miten sä saat hyviä tähtikuvia!

Lähdetään liikkeelle ihan ”ruohonjuuri” tasolta. Tähtiä voi kuvata vain pimeällä säällä. On myös hyvä huomioida pilvisyys. Jos taivaalla on pilviä, tähdet eivät näy. Tähdet näkyvät myös paljon paremmin kun taivaalla ei ole kuuta. Tai jos kuu näkyy taivaalla niin tähdet näkyvät sen paremmin mitä pienempi kuu on. Eli täysikuun aikaan ei kannata mennä kuvaamaan tähtiä ellei halua kuviin ”aurinkoa” loistamaan. Kannattaa myös suunnata kauas kaupungista tai kaikista katuvalojen loisteesta.

On olemassa lukuisia sovelluksia ja nettisivuja jotka näyttävät milloin kuuta näkyy mahdollisimman vähän ja missä kulmassa tähdet ovat. Itse käytän apunani kännykkä sovellusta nimeltä PhotoPills. Toinen hyvä apu löytyy osoitteesta www.lightpollutionmap.info sieltä näkee valosaasteen määrän asteittain. Se on todella hyvä apu varsinkin sellaisilla mestoilla mitkä eivät ole ennestään tuttuja.

Nyt kun ollaan saatu suunniteltua että mennään kuvaamaan selkeällä pimeällä säällä ja kauas kaupungista ja siihen aikaan kun kuu on mahdollisimman pieni niin voidaan aloittaa puhuminen miten se kuva otetaan ja millaisella kalustolla.

Tähtikuvauksessa tärkein varuste heti kameran jälkeen on jalusta! Et voi ottaa tähtikuvaa käsivaralta. Mitä tukevampi jalusta niin sen parempi. Toisaalta tukevat jalustat on aika painavia niin jos vaeltaa jalan kauas niin kannattaa pohtia että miten painavan jalustan jaksaa kantaa. Itselläni on Manfroton jalusta joka painaa about 3kg. Se on ollut muuten ihan hyvä kun autolla on reissannut mutta kun kävelee pidemmästi tai kun reissaa lentokoneella pidemmälle niin tuo on vähän painavahko… olenkin miettinyt kevyempään jalustaan siirtymistä. Mutta jos sulla ei oo vielä jalustaa niin mulla vois olla sulle hyvä jalusta tarjolla!

Seuraavaksi kamera. Ei tarvitse olla monen tonnin runko saadakseen tähdistä kuvia. Se riittää kun siinä on vain manuaali asetus. Se että voit itse säätää aukon, valotusajan ja ISOn. Aukko on hyvä olla niin isolla kuin vain voi. Ja ISO jossain parissa tonnissa. Valotus ajan maksimi riippuu polttovälistä. Jos sinulla on käytössä laaja polttoväli esim. 14-20mm valotusaika voi olla jopa 30sek ennen kuin tähdet alkavat piirtämään viivaa. (maapallo pyörii joten jos ottaa liian pitkällä valotus ajalla tähdistä tulee vain viivoja.. toisaalta se voi olla joskus ihan hauska tehokeino) Jos käytössäsi on pidempi kuin 20mm polttoväli niin silloin valotusajan on oltava lyhyempi. Siihen on olemassa joku lasku kaavakin mutta itse olen testaamalla testannut ja katsonut millon tähdet rupeavat piirtämään viivaa.

Tarkennuksesta sen verran että kannattaa käyttää manuaali tarkennusta sillä automaatti tarkennus ei tunnista tähtiä. Myös sellainen nyrkkisääntö kannattaa pitää mielessä että ei kannata koskaan tarkentaa aivan äärettömään. silloin todennäköisesti ei ole mikään tähti tarkka. Itse käytän sellaista taktiikkaa että käännän tarkennus renkaan ensin aivan äärettömään ja siitä sitten hieman takaisin päin. Otan kuvan ja kuvan ottamisen jälkeen zoomaan kuvaa näytöltä ja tarkistan tähtien terävyyden. Jos tähdet ei ole teräviä niin sillon pitää säätää jompaan kumpaan suuntaan tarkennusta ja ottaa uusi kuva. Jos toisessa kuvassa tähdet ovat tarkempia niin Hyvä! jätä se siihen! Jos taas ei niin sitten pitää pyöräyttää tarkennusta vähän enemmän juuri vastakkaiseen suuntaan.

Alla muutama esimerkkikuva.

Kaikki kuvat on minun ottamia ja lisää löydät minun Facebook seinältä tai Instagramistani.

https://www.facebook.com/villepaakkonenphotography/

https://www.instagram.com/villepaakkonen/

IMG_0329 copy

Tässä on kuvattu linnunrata ja kuvassa olevat viivat ei johdu pitkästä valotusajasta vaan ne ovat tähdenlentoja. Joten toivo nopeasti! 😉 Kuvan speksit: 16mm, 30sek, f/2.8, ISO 3200

Voisi kuvitella että tämä on otettu päivällä ja kuvassa loistava on aurinko mutta ei. Tämä on otettu yöllä ja kuvassa oleva loistava pallo on kuu. Ei paljon tähtiä näy… Kuvan speksit: 16mm, 20sek, f/3.5, ISO 1250

Pilvet haittaa tähtien näkyvyyttä.. Kuvan speksit: 16mm, 20sek, f/3.2, ISO 3200

Pilvet haittaa tähtien näkyvyyttä..
Kuvan speksit:
16mm, 20sek, f/3.2, ISO 3200

Ville Pääkkönen

Kuvaava extreme-lajien harrastaja. Lähimpänä sydäntä ovat kesäisin wake- ja kiteboarding ja talvella laskettelu ja niin ikään kiteboarding. Ville kuvaa urheilun lisäksi mielellään myös luontoa. Ville on kohtalaisen nuoresta iästään huolimatta tehnyt yhteistyötä useamman ulkomaalaisen tahon kanssa ja suuret, miljoonien seuraajien Instagram-sivut ovat jakaneet hänen kuviaan. Viimeisimpänä brittiläisen The Mirrorin tekemä juttu Villestä ja hänen karhukuvastaan. ”Hyvä kuva tai video on sellainen, että kun sitä katsoo, siitä saa hyvän fiiliksen! Esimerkiksi hyvä laskukuva on sellainen, että sen nähdessään haluaa itsekin heti lähteä laskemaan!”