Ambassador 2017 tehtävä 2: Harri Rauhanummi

Nauru: Nikon D750 + lensbaby composer @ 2.8

Nauru oli aiheena kiinnostava sekä haastava. Minulle valokuva tarkoittaa ennen kaikkea vangittua todellisuutta ja yleensä vaikuttavimmat valokuvat ovat lopulta hyvin yksinkertaisia. Kuvaan paljon häitä ja pyrin aina dokumentoimaan aitoja, spontaaneja reaktioita. Siinä mielessä naurun kuvaaminen ei ole mitenkään vierasta, mutta tilanne on aivan toinen, kun kuva pitää ”tehdä” samasta aiheesta. Vaarana on, että lopputulos jää tällöin pelkkään hymyyn. Aidon naurun vangitseminen valokuvaan vaatii hyvää yhteyttä kuvaajan ja kuvattavan välillä. Tällöin kyse on paljon enemmän ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kuin valokuvaamisen tekniikasta.

Päätin käyttää tähän aiheeseen lensbabyn tilt-shift objektiivia, koska mielestäni se tuottaa efektin, joka ikään kuin vetää katsojan sisälle kuvaan. Kun oikein nauraa jollekin asialle, niin keskittyminen ympäröivään maailmaan sumentuu.

Pitkä valotus: Nikon D750 + Tamron 24-70 @ 26mm. F13 / 4s.

Tämä aihe toi ensimmäisenä mieleeni virtaavan veden, revontulet, valomaalaukset ja autojen perävalot liikenteessä. Pitkällä valotusajalla saa maagiselta näyttäviä efektejä valokuviin, varsinkin jos niitä näkee ensimmäistä kertaa. Liian usein käytettynä efekti menettää kuitenkin tehonsa, kuten kaikki muukin ”kikkailu” kuten vaikkapa kalansilmäobjektiivilla kuvatut kuvat tai HDR-kuvat.

On varmaan luonnollista, että valokuvaaja käy vuosien varrella erilaisia vaiheita läpi ja kuvaa monen tyyppisiä kuvia. Itse olen kuitenkin huomannut, että mitä kauemmin olen kuvannut, niin sitä enemmän arvostan ihan puhdasta dokumentaarista kuvaa, jossa on joku oivaltava pointti. Tästä syystä tähän aiheeseen tarttuminen tuntui hieman haastavalta. En halunnut kuvata jälleen yhtä virtaavan veden pitkää valotusta. Niinpä päätin viedä pitkän valotuksen sinne, missä sitä hieman harvemmin näkee – henkilökuvaukseen:

Harri Rauhanummi

I take photos and let my hair grow