Testissa Sigman 84/1.4 Art

Kun kuulin että Sigmalta on tulossa 85-millinen Art-sarjalainen, tiesin heti että haluaisin kokeilla sitä. 35-millinen Art-sarjalainen on ollut jo kauan lempi linssini Canonin 85 millisen 1.8 aukkoisen lisäksi. Tuo Canonin 85 millinen on palvellut minua uskollisesti jo monta vuotta, joten päivitys uudempaan on kiinnostanut jo pitkän aikaa. Sigma pääsikin heti tulikokeeseen kun ikuistin sen kanssa yli 14 tuntisen hääpäivän.

 

Ensi tapaaminen: Huomaan heti että objektiivi on hyvin kookas. Ehkä jopa hieman liiankin kookas. Objektiivi on valehtelematta kaksi kertaa painavampi kuin nykyinen Canonin 85 milliseni, ja ajattelen heti että noniin, se oli sitten siinä, en minä millään näin isolla objektiivilla jaksa kuvata koko päivää.

Oletus osoittautui vääräksi, sillä vaikka objektiivi onkin todella painava, kuvat koneelle saatuani huomasin että olin ottanut sillä lähes puolet koko hääpäivän kuvista, kun normaalisti 85 millisellä otettuja kuvia on noin 1/3 osaa kuvista. Tämä johtui ensinnäkin siitä että objektiivi pärjää todella hyvin huonoissa valaisuolosuhteissa, ero 1.8 aukkoiseen on mielestäni huomattava.

 

Toisinkuin Canonin 85 millinen, Sigma tarkensi todella hyvin jopa vastavaloon kuvattaessa. Kirkossa ei tullut lähestulkoon ollenkaan huteja ja ilta-auringon potreteissa linssi näytti todelliset kyntensä: Tarkennus nappasi kerrasta kiinni eikä jäänyt sahaamaan.

 

Sigmasta hyvää sanottavaa on myöskin terävyydessä: Verrattuani vanhalla objektiivilla otettuja kuvia ja Sigmalla otettuja, on ero selkeä, varsinkin pimeämmissä kuvissa.

 

Summa summarum, vaikka objektiivi onkin kookas, se ei loppujenlopuksi muut asiat huomioon otettua vaakakupissa paljoa haittaa. Linssi menee ehdottomasti ostoslistalle.

 

 

plussat:

terävä piirto

suuri aukk0 (1.4)

nopea tarkennus

 

miinukset:

hinta

paino

objektiivi ei ole kokonaan sääsuojattu, joten varsinkin sateessa saa olla tarkkana

 

-Astrid

www.astridmannerkoski.com