Testissä Wacomin piirtopöydät: Intuos Draw S ja Pro M

Lisää tarkkuutta kuvankäsittelyyn sekä digitaalisten tiedostojen piirtämiseen ja luonnosteluun. Rajala Ambassadorit saivat kolmatta päätehtävää varten käyttöönsä Wacom Intuos Draw S -piirtopöydät. Lue käyttökokemuksista, katso vertailu Wacom Intuos Pro M -piirtopöydän kanssa sekä tsekkaa lopusta plussat ja miinukset.

Piirtopöytä ja paineentunnistava kynä ovat kuuluneet olennaisena osana kuvankäsittelyvälineistööni lähes alusta alkaen. Kaksi vuotta sitten siirryin Adobe Photoshopin ihmeelliseen maailmaan. Saatuani haltuun maskit ja layerit huomasin nopeasti, että hiirellä yksityiskohtaisten valintojen ja rajausten tekeminen oli hankalaa. Avuksi tuli Canonin kesäkampanjasta uuden kamerarungon myötä saatu Wacom Intuos Pro M -piirtopöytä. Parin viikon käytön jälkeen olin täysin vakuuttunut siitä, että piirtopöytä on parasta, mitä on!

Aikaisemman käyttökokemuksen myötä Rajalasta saatu Wacom Intuos Draw S -piirtopöytä oli siis helppo ja nopea ottaa käyttöön. Ajureita ei tarvinnut Maciin asentaa uudestaan. Riitti, että yhdisti USB-johdolla piirtopöydän kiinni tietokoneeseen. Kynän paineentunnistuksen kävin säätämässä “soft – firm” -asteikolla toiseksi pehmeimmäksi ja siirryin Photariin. Tässä yhteenveto piirtopöydistä:

Wacom Intuos Draw S

https://www.rajalacamera.fi/wacom-intuos-draw-pen-s-white.html

Käyttökokemus: 2 päivää

Hinta Rajala Pro Shopissa: 89 €

Koko: 210 x 178 x 10 mm ja 290 g. Ei vie paljoa tilaa pöydältä. Näppäimistö mahtuu hyvin näytön ja piirtopöydän väliin. Mahtuu hyvin reppuun ja on kätevämpi ottaa mukaan reissuun kuin Pro M -malli.

Kynä: Kynä tuntuu käteen pienemmältä, ohuemmalta ja liukkaammalta, kuin Pro M -mallin paksumpi kynä. Paketissa ei tule vaihtoteriä, mutta niitä voi hankkia erikseen.

Paineentunnistus ja tarkkuus: Havaitsee 1024 eri painetasoa. Sopii aloittelevalle graafikolle tai valokuvaajalle kuvankäsittelyyn ensimmäiseksi piirtopöydäksi.

 

Pikanäppäinet: Neljä toimintonäppäintä pöydän yläreunassa.

Aktiivinen taso: 152 x 95 mm. Tasolla on kätevästi pisteitä, jotka ovat säännöllisesti yhtä kaukana toisistaan. Pisteiden avulla on helppo piirtää suoria tai vinoja linjoja. Verrattuna Pro M -malliin kynä ei liiku ihan yhtä sulavasti pöydän pinnalla.

Wacom Intuos Pro M

https://www.rajalacamera.fi/wacom-intuos-pro-m-piirtopoyta.html

Käyttökokemus: 2 vuotta

Hinta Rajala Pro Shopissa: 369 €

Koko: 380 x 251 x 12 mm ja 990g. Vie huomattavasti enemmän tilaa pöydältä kuin Draw S -malli. Toisaalta käsi ja ranne pysyvät koko ajan piirtopöydän päällä, eivätkä putoa missään vaiheessa osittain pöydälle.

Kynä: Pakettiin sisältyy kynän lisäksi kätevä pidike, johon kynän voi asettaa siksi aikaa, kun sen laskee kädestään. Lisäksi vaihtoterät ovat kätevästi säilössä pidikkeen sisällä.

Paineentunnistus ja tarkkuus: Havaitsee 2048 eri painetasoa eli kaksinkertaisen määrän Draw S -malliin verrattuna. Kynä havaitsee myös kaltevuustason. Lisäksi monikosketuksen tunnistus, jolla voi zoomata, liikuttaa ja navigoida.

Pikanäppäinet: Kahdeksan toimintonäppäintä ja kosketusrengas pöydän vasemmassa reunassa.

Aktiivinen taso: 224 x 140 mm. Taso on täysin mattamusta ilman apupisteitä. Kahden vuoden käytön jälkeen pinnassa on piirtokynän vedoista aiheutuneita kulumajälkiä, mikä ei tosin vaikuta käyttöön.

Vasemmalla Wacom Intuos Pro S ja oikealla Wacom Intuos Pro M.

Yhteenveto

Plussat

  • Paineentunnistavan kynän ansiosta piirtopöydällä on yksityiskohtaisten valintojen ja maskien tekeminen kuvankäsittelyssä helpompaa, tarkempaa ja nopeampaa kuin hiirellä. Piirtopöytä siis käytännössä korvaa hiiren kokonaan kuvankäsittelyssä.
  • Wacomin piirtopöydät ovat yhteensopivia Mac- ja PC-koneiden kanssa. Ne ovat helppoja ja nopeita asentaa sekä ottaa käyttöön.
  • Netistä löytyy paljon tutoriaaleja sekä aloittelevalle että edistyneemmälle käyttäjälle: http://www.wacom.com/en-us/support/product-support/tutorials
  • Kynä ei tarvitse paristoja eikä sitä tarvitse erikseen ladata. Piirtopöytää voi käyttää myös langattomasti (erillinen paketti). Lisäksi kynä soveltuu sekä vasen- että oikeakätisille.

Edessä Draw S -mallin kynä ja takana Pro M -mallin kynä, pidike avattuna sekä vaihtoterät.

Miinukset

  • Päivittäisessä käytössä kynän terät kuluvat melko nopeasti. Muutamalla kympillä saa toki ostettua lisää teriä.
  • Piirtopöydän pinta kuluu ja naarmuuntuu käytössä, joten jossain vaiheessa uuden hankinta on edessä.
  • Alussa vaihto hiirestä kynään aiheutti oikeaan ranteeseen virheasennon ja ranne kipeytyi. Korjasin työasennon fysioterapeutin ohjeilla siten, että siirsin näppäimistön tietokoneen ja piirtopöydän väliin enkä pitänyt näppäimistöä ja piirtopöytää vierekkäin.

Aluksi ranne kipeytyi väärästä työasennosta johtuen. Tarkkaile aluksi siis ranteen asentoa ja koeta välttää ranteen mutkalle menemistä.

Parin vuoden aikana piirtopöydästä on tullut minulle korvaamaton työkalu. Siksi pienempi ja kevyempi Wacom Draw S voisi puolustaa paikkaansa isomman rinnalla kuvausmatkoilla.

Teksti: Susanna ”Suski” Oksanen, www.suski.pictures.fi