Kisa käyntiin kameran edessä ja takana

Vuosi 2017 alkoi mukavasti, kun sain kuulla päässeeni mukaan Rajala Ambassador -kisaan! Ensimmäinen tehtävä vei minut poikkeuksellisesti väärälle puolelle kameraa. Harvemmin tulee potretteja otettua ja varsinkaan itsestä. Koska toisessa tehtävässä oli tulossa valolla ja varjoilla leikkimästä, päädyin valaisemaan itseni mahdollisimman tasaisesti.

1. potretti

Studiota ei kotoa löydy, mutta iso vihreä kangas kyllä, jonka ajattelin olevan helppo jälkikäsittelyssä muokata haluamakseni taustaksi. Näppäsinkin patikkareissulla Teijon kansallispuistossa taustaksi epätarkan metsämaiseman.

Valaistuksesta mainittakoon, että kasvojen edessä ylhäällä oli normaali kattovalo, oikealla puolelle ledivideovalo jalustalla ja salaman ponnautin vasemmalta seinän ja katon kautta. Naamatauluni sai sitten ensin Lightroomissa ja lopuksi Photoshopissa lähestulkoon kaikki mahdolliset siloittelut (frequency separation, high pass, dodge & burn jne…), mutta kyllä kai sen miehen vielä tunnistaa. Ai niin ja EXIF oli 84 mm, f/8, 1/160 s, ISO 200.

2. valo ja varjo

Valoilla ja varjoilla leikin viime hetkelle sunnuntai-iltana Äkäsjoen rannalla Kolarissa. Leikkikaveriksi pääsi mökin takanreunuksella normaalisti majaileva pehmoporo, jonka vein ulos hankimaisemaan taskulamppujen eteen poseeraamaan. Ilmassa leijaili  sopivasti lumihiutaleita ja ilokseni huomasin höyryävän hengityksen toimivan mainiona savukoneena. Yhdistin lopulliseen kuvaan sekä 1.3 että 8 sekunnin valotukset Photoshopissa, kunhan olin ensin optimoinut ne Lightroomissa. Molemmissa valotuksissa muut speksit olivat 105 mm, f/4 ja ISO 1600.

3. luontokuva

Viimeisenä tehtävänä oli luontokuva, joka sopikin minulle mainiosti koska matkustin keskiviikkona Lappiin revontulia metsästämään. Sopiva otos tarttui muistikortille Pallastunturilla tuulisena perjantai-iltana, jolloin revontulet eivät olleet kovin voimakkaat, mutta Linnunrata erottui upeasti kuuttomalta taivaalta himmeän revontulikaaren yläpuolella. Etsin sopivat puut, joiden väliin saisin tähtirykelmän mukavasti sommiteltua ja otin pystykuvan 15 mm laajakulmalla. Linssin suurin aukko on f/2.4, jolla kuvatessa 30 sekunnin valotus tuo Linnunradan yksityiskohdat mukavasti esiin iso-arvolla 3200. Jälkikäsittelyn tein Lightroomissa ja yökuvien käsittelystä voisinkin joskus kirjoittaa pidemmän tarinan.