Valokuvataiteen lumoissa – montako naamiota sinä omistat?

Rajala Ambassador -kilpailun toisessa päätehtävässä uppouduin valokuvataiteeseen ja päästän teidät kurkistamaan omien naamioideni taakse.

Inspiraatioksi tehtävää varten valokuvataiteen mentorina toimiva Hanna Råst ohjasi meidät tutustumaan aihetta käsitteleviin elokuviin, kirjallisuuteen sekä valokuviin kahden vuosisadan ajalta.

Aloitin 1800-luvun puoliväliin sijoittuvalla Herman Melvillen novellilla Bartleby, jossa päähenkilö valitsee oman naamionsa ja toistaa kuuluisaa lausettaan “I prefer not” – “Mieluiten en” kuolemaansa saakka. Jatkoin sata vuotta myöhemmin filmatulla Ingmar Bergmanin elokuvalla Persona, jossa toinen päähenkilöistä valitsee naamiokseen hiljaisuuden. Lisäksi tutustuin nykytaiteilija Cindy Shermanin teoksiin, joissa hän pukee valokuviinsa päälle rooleja, joita naiset yhteiskunnassa joutuvat kohtaamaan.

Behind the scenes: Taustamateriaaleihin tutustumassa ja valokuvaamassa Tampereen Työväen Teatterilla.

Tätä tehtävää varten kuvasin naamioita, jotka näyttelijät pukevat lavalla päälle roolia esittäessään. Kuvankäsittelyyn sain inspiraation ranskalaisen taiteilijan Brno Del Zoun kuvasarjasta “Photosculptures”.

Montako naamiota sinä omistat? Kuvakollaasi I, Jokerface.

Valokuvakollaasien lisäksi päätin esitellä itseni neljän eri naamion takaa. Kun tiedostaa omat naamionsa, osaa halutessaan myös riisua ne.

Valokuvaaja

Kuvaustilanteessa menen nopeasti flow-tilaan, jossa kaikki muu katoaa. On vain se, mitä linssin edessä näkyy ja minä, valokuvaajana. Kuvatessa en tunne kipua, nälkää tai kylmää. Ajantajuni katoaa ja kamerasta tulee osa minua. Koen jatkuvasti kehittyväni ja oppivani joka päivä jotakin uutta valokuvaajana. Valokuvaajan naamioni ei ole sidonnainen aikaan tai paikkaan.

Montako naamiota sinä omistat? Kuvakollaasi II.

Opettaja

Opettajan roolini tulee parhaiten esiin oppilaiden keskellä. Opettajan työtä tehdään vahvasti omalla persoonalla ja samalla tietyn naamion takaa. Tavoitteenani on olla oikeudenmukainen ja innostava. Urani aikana olen kohdannut yli tuhat oppilasta, jotka kaikki kuitenkin ovat muodostaneet minusta oman näkemyksensä.

Montako naamiota sinä omistat? Kuvakollaasi III.

Partiojohtaja

Kun laitan partiohuivin kaulaan, liityn osaksi maailmanlaajuista yhteisöä, joka kantaa myös partiotoiminnan ulkopuolella. Perinteisen solmujen teon lisäksi olen partiossa oppinut toimimaan ryhmässä, järjestämään isoja tapahtumia sekä suunnittelemaan toimintaa pitkällä aikavälillä. Partio on myös opettanut minut löytämään jaksamisen rajani ja sanomaan ei. Partion arvot ovat minulle tärkeitä, enkä koe tarvetta riisua elämässäni tätä naamiota.

Montako naamiota sinä omistat? Kuvakollaasi IV.

Avovaimo

Elämäni painavimman naamion riisuin, kun tulin ulos kaapista. Haluan toimia esimerkkinä niille, jotka vielä kantavat tätä naamiota. Toivon, että kenenkään ei tarvitsisi esittää jotain muuta kuin mitä on. Tätä tavoitetta tukee tasa-arvoinen avioliittolaki, joka tuli Suomessa voimaan 1.3.2017. Avovaimo tulee siis muuttumaan aviovaimoksi.

Montako naamiota sinä omistat? Triptyykki.

Entä sinä? Mitkä ovat sinun naamiosi?

Kiitos: Tampereen Teatterin ja Tampereen Työväen Teatterin pukuvuokraamot.

Teksti ja kuvat: Susanna “Suski” Oksanen