Wacon Intuos Draw Pen – hitti vai huti

Käynnissä olevan kisan kuvauksissa saimme Rajalalta tehtävää varten käyttöömme Wacomin Intuos Draw Pen -piirtopöydät – miltä meno maistuu kolmen viikon käytön jälkeen?

Komposiittitaikurimestari mentorimme Antti Karppinen varoitteli piirtopöydän käytöstä jo kuvauksissa, että ensimmäiset kaksi viikkoa tulevat olemaan suhteellisen ankaraa kiroilua. Itselläni ei ollut minkäänlaista kokemusta piirtopöydistä ja ehkä tämän takia varauduinkin pahimpaan. Homma tuntui kuitenkin sujuvan heti alkuun melko mukavasti.

Laitteen käyttöönotto kävi käden käänteessä. Piuha kiinni, ajurin asennus ja laite oli vamis testattavaksi. Kynä tuntui mukavalta käteen. Hetken mietiskelin mitä kaikilla kynän ja tason nappuloilla tulisi tehdä, mutta en tässä vaiheessa jaksanut jäädä ihmettelemään, kun juuri kuvatut mallit odottivat irrotusta taustastaan. Latasin kuvat siis Fotariin ja aloitin homman. Olisin voinut toki tutustua hiukan tarkemmin tuotteeseen ennen käyttöönottoa 🙂

Laite oli perusasetuksillaan mielestäni joltain osin melko vaikeakäyttöinen, mutta muutamalla pikanäppäinmuutoksella sain laitteen nakutettua loistavaan ”hahmon-irtileikkaus-kuntoon”. Kuvalla zoomailemisen hoidin pöydän vasemmassa yläkulmassa olevilla kahdella napilla. Asensin toisen zoomaamaan sisään ja toisen ulos. Lisäksi heti aluksi minusta tuntui siltä, että piirtopöydän pinta-ala oli heittämällä liian suuri ”rentoon” käyttöön ja niinpä pienensin huomattavasti pöydän aktiivista osaa. Näillä muutamalla asetuksella sain laitteen siihen kuntoon, että sain hahmot leikattua nopeasti ja supertarkasti irti taustoistaan. Tuohon hommaan piirtopöytä oli ehdottoman voittamaton.

Jotenkin kuvittelin, että laite tulisi korvaamaan hiiren melkein täysin. Näin ei kuitenkaan käynyt, koska oma kuvienkäsittelyni perustuu pitkälti slidereihin ja niiden sahaamiseen edestakaisin kunnes tulos miellyttää. Tuohon hommaan piirtopöytä ei oman lyhyen kokemukseni perusteella sovi lainkaan.

Piirtopöytä tuli kuitenkin jäädäkseen. Hahmojen rajauksen lisäksi laite on todella loistava kun käyttää brusheja (pensselikö se sitten suomeksi on?). Hiirtä käyttäessä brushin voimakkuuden säätö tehdään omasta sliderista eli joka kerta, kun haluaa voimakkaampaa jälkeä tulee käydä raahaamassa slideria. Piirtopöydällä kynää ei tarvitse kuin painaa lujempaa… Tämä on omasta mielestäni yksi laitteen ehdottomasti parhaita puolia. Oma tähtikuvien käsittelyni sai ihan uuden käänteen kun linnunradan eri yksityiskohtia voi tuoda huomattavasti helpommin esille. Alla oleva kuva on otettu tänä perjantaina klo 02:15 Porkkalanniemessä. Kynää on käytetty paljon etenkin linnunradan yksityiskohtien korostamiseen.

Vaikka laite onkin loistava brushien käyttöön, huomaan silti kaipaavani hiiren scrollia joka kerta, kun pöytää käytän (eli neljä kertaa päivässä 🙂 ). Tämän olen kuitenkin ratkaissut sillä, että käytän oikealla kädellä piirtopöytää ja vasemmalla näppäimistöä ja hiiren scrollia. Olisi kiva päästä muiden laitetta enemmän käyttäneiden ratkaisuja tuohon scrolli-ongelmaan. Onko olemassa kynää, jossa kenties olisi tuo kaipaamani scrolli?

Kaiken kaikkiaan piirtopöytä oli itselleni iloinen kokemus. Alkuun tuntui, että nappeja oli liikaa, mutta lopuksi olisin jopa kaivannut tiettyihin strategisiin paikkoihin muutamaa lisänappulaa.

 

Plussat:

+Kevyt

+Sopivan pieni

+Hyvä piirtotuntuma

+Loistava ”maalailuun”

+Ylivoimainen kohteiden rajaamiseen

+Kynä pysyy kädessä

+Huomattavasti hiirtä tarkempi liikkeissä

Miinukset:

-Scrollin uupuminen

-Ei syrjäytä hiirtä slidereitten raahaamisen vaikeuden takia

 

Hitti vai huti? Loppulausahduksena totean lyhyesti, että laite oli mielestäin 90%:nen hitti.

Wacom Intuos Draw Pen Small -piirtopöydän saat Rajalasta hintaan 89e.

Erittäin loistava valinta ensimmäiseksi piirtopöydäksi ja reissueditointiin.

 

Huikeaa Vappua ja kevättä!

Olli

@oos_photography