Yökuvailua Helsingin keskustassa

Osallistuin pari viikkoa sitten Rajalan ja Hanna Råstin ilta- ja yökuvauskurssille. Kurssi oli todella antoisa ja oli ilo oppia taas uusia asioita.

Olen käynyt muutamilla valokuvauskursseilla ja niissä on huomattavia eroja. Jotkut luennoitsijat selittävät asioita todella teknisesti, joista Erkkikään ei tajua mitään. Kun taas toiset selostavat vaikeimmatkin asiat erittäin yksinkertaisesti ja mahdollisimman käytännönläheisten esimerkkien kautta. Itse opin kaikista helpoiten esimerkkien kautta ja niin, että asiat näytetään kädestä pitäen. Hannan kurssilla oli juuri sopiva määrä osallistuja ja kaikki saimme henkilökohtaisia neuvoja.

Kurssin alussa Hanna kertoi meille muutamia perusjuttuja, joita tulee ottaa huomioon pimeällä kuvatessa. On kiva huomata, että tietyt asiat ovat jo hallussa eikä aina tarvitse olla huuli pyöreänä ja miettiä mistä puhutaan. Tämän vuoden puolella kamera on kulkenut lähes joka paikassa mukana ja perusasiat ovat iskostuneet muistiin. Joka kerta kuitenkin oppii uutta ja lisäkysymyksillä pääsee vielä paremmin kärryille. Googlestakin löytyy niin paljon tietoa, kun vain jaksaa kaivaa, mutta mulle jää asiat parhaiten mieleen näyttämällä ja sitten itse kokeilemalla.

Illan aikana meidän oli tarkoitus kuvata henkilö kaupungilla, Bokeh -kuva, liikennettä pitkällä valotusajalla ja kaupungin kuvaaminen kolmella eri valotuksella HDR kuvaa varten. Kaikki otokset eivät menneet mun osalta ihan putkeen enkä saanut kivaa kuvaa mallista tai yhdistettyä kuvia. Mutta Bokeheissa ja pitkissä valotusajoissa oli ihan tarpeeksi ihmettelemistä, joten tyydyin keskittymään niihin. Bokeh -kuvia oli super hauska ottaa ja niiden kanssa voi käyttää mielikuvistusta niin paljon kuin haluaa. Saimme myös vinkin, jossa mustaan paperiin voi leikata esim. tähden, laittaa se linssin eteen ja siitä muodostuu tähden muotoinen kuvio. Täytyy ehdottomasti kokeilla.

Pitkällä valotusajalla otettuja kuvia ei voi mielestäni oikein suunnitella, sillä kaikki riippuu siitä mitä valoja menee ohi ja kuinka pitkän suljinajan valitsee. Kokeilin valotusaikoja 1″-20″ välillä ja oli hauska nähdä miten erilaisia niistä tuli. Omaa silmää miellytti ehkä ne 15″-20″ välillä otetut. Seuraavana kurssipäivänä pääsimme tutustumaan Lightroomiin ja siihen miten juuri pimeällä kuvattuja kuvia tulee editoida. Olen käyttänyt enemmän Photoshoppia, mutta Lightroom vaikuttaa hieman yksinkertaisemmalta plus siinä voi muokata monta kuvaa samoilla asetuksilla. Joulukuun alussa on olen menossa Hannan Lightroom -kurssille, jonka myös Rajala järjestää.

Kiitos vielä Hannalle ja muille kurssilaisille. Oli tosi hauskaa ja voi lämpimästi suositella kursseja kaikille.

Samira